Jury 2022

Nadat alle gedichten zijn binnengekomen worden alle inzendingen anoniem beoordeeld door de voorjury - een grote groep poëzielezers, onder meer bestaande uit redacteuren van het poëzietijdschrift Awater en het Poëziecentrum Gent.

De beoordeling vindt plaats in drie rondes. In alle rondes blijf je als deelnemer anoniem voor de (voor)juryleden: een garantie voor een eerlijke en onbevooroordeelde jurering. Meer informatie over de jurering vind je in het reglement.

De hoofdjury van De Gedichtenwedstrijd 2022 bestaat uit:

Dean Bowen is dichter, performer en psychonaut. Hij houdt zich bezig met de dynamiek van de samengestelde identiteit en hoe deze zich verhoudt tot een politieke en maatschappelijke positionering. Zijn debuutbundel Bokman (Uitgeverij Jurgen Maas, 2018) werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs. In 2019 en 2020 was hij de stadsdichter van Rotterdam. Intussen schrijft hij in de luwte aan een nieuwe bundel.


Andy Fierens is dichter. Zijn debuut Grote Smerige Vlinder (De Bezige Bij, 2009) werd bekroond met de Herman de Coninckprijs voor het beste debuut. Nadien verschenen, ook bij De Bezige Bij, de sciencefictionroman Astronaut van Oranje (2013) en de bundel Wonderbra’s & Pepperspray (2014). De afgelopen jaren was hij ook actief als theatermaker. Samen met Michaël Brijs richtte hij het koor De Bronstige Bazooka’s op, waarvoor hij libretto’s schrijft. In 2022 verschijnt zijn nieuwe dichtbundel De Trompetten van Toetanchamon.

Liesbeth Lagemaat is dichter. Haar poëziedebuut Een grimwoud in mijn keel (Wereldbibliotheek, 2005) werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs 2005, haar vijfde bundel, Nachtopera, een episch gedicht (Wereldbibliotheek, 2015) met de driejaarlijkse Karel van de Woestijneprijs 2017 en haar zevende bundel, Vissenschild, een episch gedicht (Wereldbibliotheek, 2020) met de Grote Poëzieprijs 2021. In 2022 verschijnt een nieuw epos.  


Lieke Marsman is schrijver, dichter en filosoof. In januari 2021 is ze benoemd tot Dichter des Vaderlands. Haar poëziedebuut Wat ik mezelf graag voorhoud (Van Oorschot, 2011) werd o.m. bekroond met de C. Buddingh'-prijs en haar debuutroman Het tegenovergestelde van een mens (Atlas Contact, 2017) werd genomineerd voor de ECI Literatuurprijs. Haar nieuwste bundel, In mijn mand, verscheen in 2021 bij Uitgeverij Pluim.


Virginie Platteau studeerde Germaanse taal- en letterkunde en journalistiek. Ze is redactielid bij literair tijdschrift Deus ex Machina en columniste en recensente voor Tertio. Ze schrijft geregeld voor Poëziekrant, De Lage Landen, Rekto:Verso en De Standaard opinie. Daarnaast geeft ze workshops op scholen en lezingen rond stilte en maatschappelijk welzijn, of stilte en kunst. Recent publiceerde ze Hoe luidt de stilte? (Letterwerk, 2021). In 2021-2022 is ze co-curator van het Mechelse stadsfestival Zinderende Stilte.Foto's Annelies Verhelst