Veelgestelde vragen

Waarom is er geen Gedichtenwedstrijd in 2024?


De Poëzieclub heeft in 2023 hard gewerkt aan het vinden van een goede organisatorische en financiële dekking voor continuering van de Gedichtenwedstrijd. Dat proces is nog gaande en de Poëzieclub heeft goede hoop dat de voortzetting van de prijs gaat lukken. Maar vooralsnog hebben we nog niet de middelen gevonden om ook dit jaar een editie van de Gedichtenwedstrijd te organiseren. De Poëzieclub zal zich blijven inspannen om de Gedichtenwedstrijd overeind te houden en hoopt spoedig al het nodige geregeld te hebben om een nieuwe editie van de Gedichtenwedstrijd aan te kunnen kondigen. Voor updates kunt u de website van de Poëzieclub in de gaten houden.

Hoe maak ik een account aan?


Onder de knop Inloggen & Meedoen vind je het scherm om in te loggen als je al een account hebt, maar ook de link naar het aanmaakveld voor een nieuw account.

Hoe pas ik mijn gegevens aan in mijn account?

Als je bent ingelogd vind je in het linkermenu de knop 'mijn account'. Er ontvouwt zich een menu met 'gegevens wijzigen'waar je je privé gegevens kunt aanpassen. Ook kun je onder de knop 'mijn account'' kiezen voor het aanmaken van je profiel: daarmee kun je op onze site gedichten openbaar maken.

Hoeveel gedichten mag ik insturen?

Je mag zo veel gedichten insturen als je wilt.Ik heb een gedicht op mijn eigen website geplaatst, valt dat ook onder publiceren?

Gedichten die op een persoonlijke pagina of een persoonlijk social mediaprofiel staaan, mogen gewoon meedoen aan de wedstrijd. Gedichten die zijn verschenen in een literair tijdschrift of op een erkende literaire website zijn volgens onze regels wel gepubliceerd. Een uitzondering zijn schrijfwebsites en -fora waar leden zelf gedichten kunnen plaatsen: gedichten die op zulke websites zijn gepubliceerd mogen ook meedoen, tenzij die publicatie heeft plaatsgevonden na bemiddeling van een redactie of uitgever. Neem bij twijfelgevallen contact met ons op.Ik heb een account aangemaakt maar geen bevestigingsmail ontvangen, hoe moet ik meedoen?

Als je niet binnen vijf minuten een bevestigingsmail van ons hebt gekregen, is het bericht misschien in je spamfolder terechtgekomen. Op dit moment kunnen we je niet helpen met het resetten van je account, als de wedstrijd in 2024 weer van start gaat, wordt dit weer mogelijk.Ik heb geen bevestiging van mijn betaling ontvangen, hoe weet ik of ik meedoe?

De bevestiging van je betaling kan in je spamfolder zijn beland of zijn tegengehouden door de spamfilters van je e-mailprovider. Je kunt controleren of je gedichten zijn betaald door in te loggen bij je account en je inzendingen te bekijken. Gedichten die betaald zijn, staan bij 'Deelnemende gedichten'. Het duurt meestal een dag voor je betaling is verwerkt. Ik kan niet inloggen, hoe kan ik meedoen?

Als je niet kunt inloggen, controleer dan of je je account al hebt bevestigd en of het wachtwoord klopt. Wachtwoorden zijn hoofdlettergevoelig. Let ook op (tik)fouten en overbodige spaties. Als het probleem niet is opgelost, kun je proberen om een nieuw wachtwoord aan te maken via de link 'wachtwoord vergeten'. Als het probleem blijft bestaan, probeer dan een andere internetbrowser. Op dit moment kunnen we je vragen niet per mail beantwoorden over problemen met inloggen, dat kan weer vanaf dat de wedstrijd opnieuw van start gaat.Wat betekent de melding 'velden zijn niet gelijk aan elkaar'? 

Om een account aan te maken geef je ter controle tweemaal je wachtwoord op. De melding dat de wachtwoordvelden niet gelijk zijn betekent dat de ingevulde wachtwoorden niet overeenkomen. Controleer of je het wachtwoord tweemaal hebt ingevuld en of er geen (tik)fouten of overbodige spaties in staan. Wachtwoorden zijn hoofdlettergevoelig. Kan ik mijn gedicht ook e-mailen of per post naar jullie opsturen?

Inzenden kan alleen via deze website. Door het grote aantal inzendingen kunnen we inzendingen per mail of per post niet in behandeling nemen.Kan ik ook via een overschrijving, automatische incasso of met een machtiging (online of per post) betalen?

Betalen kan alleen met iDeal (Nederland), MisterCash (België) of met een creditcard (wereldwijd). Helaas is het vanwege het grote aantal inzendingen voor ons administratief niet haalbaar om betalingen op een andere manier te verwerken. Als je zelf geen iDeal/Mistercash of creditcard gebruikt is het wel mogelijk om via de rekening van iemand anders betalen.


Wanneer hoor ik iets?

Je kunt op dit moment geen gedichten insturen, pas wanneer de wedstrijd weer van start gaat. Houdt daarvoor de website in de gaten, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Normaliter ontvang je ongeveer een maand na de sluiting van de wedstrijd bericht of je door bent naar de tweede ronde. De bekendmaking van de Top 100 volgt weer een maand later. We berichten iedereen per  e-mail over de uitslag. 

Wanneer ontvang ik feedback op mijn ingediende gedicht(en)?

In 2023 kreeg iedereen die die top 1000 of top 100 haalde feedback op zijn ingediende gedicht(en). Deze feedback was vanaf 2 april beschikbaar en te vinden via je profiel.Mag mijn naam onder de gedichten staan?

Je naam mag niet onder het gedicht staan, omdat we je anonimiteit dan niet kunnen garanderen. Bij ons is je (schrijvers)naam bekend, bij de juryleden niet. De inzendingen worden automatisch geanonimiseerd. Een pseudoniem kiezen of anoniem e-mailadres nemen is niet nodig.Kan ik ook gedichten insturen die in een andere taal dan het Nederlands zijn geschreven?

De wedstrijd staat alleen open voor gedichten die in het Nederlands zijn geschreven.Waarom worden de gedichten anoniem beoordeeld?

Op die manier willen we de grootst mogelijke onafhankelijkheid en onbevooroordeeldheid garanderen. Het beoordelen van poëzie blijft natuurlijk een subjectieve zaak, ondanks de onafhankelijkheid en deskundigheid van onze jury. De gedichten worden daarom ad-random en anoniem verdeeld onder de leden van de voorjury.Wat gebeurt er met mijn inschrijfgeld?

De Poëzieclub is een non-profitorganisatie. Alle opbrengsten van de wedstrijd worden gebruikt om Nederlandse poëzie te ondersteunen en te promoten. De organisatie van de wedstrijd en het prijzengeld worden volledig betaald uit de donaties van verschillende fondsen en de deelnamegelden. Daarnaast doneren de medewerkers van de Poëzieclub tijd om mee te helpen dit project tot een succes te maken. Ook de juryleden verrichten hun werkzaamheden tegen een geringe onkostenvergoeding. De wedstrijd noch de Poëzieclub hebben een winstoogmerk. Tot nu toe zijn er geen opbrengsten geweest uit de wedstrijd. Mochten er in de toekomst wel opbrengsten uit de wedstrijd zijn, dan zullen die uitsluitend ten goede komen aan de ondersteuning en promotie van Nederlandstalige poëzie.

Staat je vraag er niet bij? Stel ons je vraag per e-mail: prijsdepoezie[at]poezieclub.nl.