Jury 2022

De juryleden van De Grote Poëzieprijs 2022 zijn:

Elke Brems is hoogleraar aan de faculteit Letteren van de KU Leuven. Ze doceert onder meer over de Nederlandse taal & cultuur en vertalen. Haar onderzoek gaat over kruisbestuivingen tussen Nederlandstalige literatuur en andere literaturen. Daarnaast schrijft ze over hedendaagse poëzie.


Vicky Francken is dichter, vertaler en redactielid van poëzietijdschrift Awater. Haar debuut Röntgenfotomodel (De Bezige Bij, 2017) werd bekroond met de C. Buddingh'-prijs en de Jo Peters Poëzieprijs. Bij uitgeverij crU verscheen de verzameling poëtische collages Blauw is tweekleurig (2019). John Jansen van Galen
is journalist. Hij werkte voor Algemeen Handelsblad, Haagse Post en VPRO-radio, en werkt voor Argus, Het Parool, VPRO-OVT, Nieuwe Veluwe, Plus Magazine en Te Voet. In het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen las hij dertig jaar lang gedichten voor.  


Maarten Moll is schrijver en journalist. Hij is sinds 1997 werkzaam bij Het Parool, waar hij interviewt, boeken recenseert en een dagelijkse column heeft. In 2011 verscheen zijn dichtbundel Lichaam (Atlas Contact) en werd daarmee genomineerd voor de Jo Peters Poëzieprijs. In 2016 verscheen zijn roman Oberhausen (Querido).

Xavier Roelens is auteur van drie dichtbundels waarvan Onze kinderjaren (Atlas Contact, 2018) op de shortlist van De Grote Poëzieprijs prijkte. Daarnaast is hij poëziecoach bij de Schrijversacademie, coördinator van Folio vzw Vlaamse koepelnetwerk van literaire, culturele en erfgoedtijdschriften.

Foto's: Annelies Verhelst