Jury 2022

Over de toekenning van de prijs beslist een hoofdjury bestaande uit vijf leden die ieder voor één jaar worden benoemd. De leden van de hoofdjury bezoeken voor zover mogelijk de liveoptredens.

De jury van De Johnny 2022 bestaat uit:
   


Neske Beks is transdisciplinair kunstenaar met een basis in theater, spokenword, zang en fictie- en non-fictiefilm; disciplines die allen samenkwamen in haar hybride filmdebuut Eigen Volk (2011, VPRO).
De afgelopen twee decennia begeleidde ze tientallen (semi)professionals bij diverse opleidingen, trajecten en podia. In de literatuur publiceerde ze de roman De Kleenex Kronieken (2014), kinderboek Sala en Monk Ons Samen (2020) en essaybundel Echo (2021).
Ze is oprichter van gilde voor Zwarte beeldtaalkundigen/redactietank Alphabet Street de Tank. Beks zetelde in diverse literaire, film en theaterjury’s en won (inter)nationale prijzen met haar theater- en filmwerk. In 2022 werd Beks voor het leven geïnaugureerd als lid van de Akademie van Kunsten.Yousra Benfquih is schrijver, dichter, onderzoeker en spoken word artiest. Sinds ze in 2017 de txt-on-stage wedstrijd Naft voor Woord won en deelnam aan de residentie van deBuren in Parijs, is ze een vaste waarde op de Vlaamse podia. Haar werk lees je in Kluger Hans, DW B, Poëziekrant en De Revisor, haar columns in De Standaard, Knack en De Morgen, en haar audiobrieven hoorde je op Radio 1. In 2019 werd ze genomineerd voor de Joost Zwagerman essayprijs en in 2021 werd ze geselecteerd voor het Slow Writing Lab. Yousra behoort tot de vaste auteurspoule van rekto:verso en geeft les aan de opleiding Woord-Drama van de Kunsthumaniora.


Elten Kiene is spoken word-artiest, presentator, organisator en workshopdocent. Hij is mede-oprichter van het platform Woorden Worden Zinnen en maakte deel uit van hiphopcollectief Brandwerk. In 2020 kreeg hij de Cultuurprijs Zuid-Holland van het Prins Bernhard Cultuurfonds voor zijn literaire programma’s. Kiene geeft als coach van Young in Prison workshops in jeugdgevangenissen en maakt programma’s voor o.a. het Wereldmuseum en Read My World Festival. Daarnaast is hij ambassadeur van de Bibliotheek AanZet en werkt hij voor het project Next Generation Speaks.


Aafje de Roest is neerlandica en letterkundige. Zij promoveert aan de Universiteit Leiden (sectie Moderne Nederlandse letterkunde) op een onderzoek naar de culturele identiteitsvorming van Nederlandse jongeren, via hedendaagse Nederlandse hiphop. Dit project wordt gefinancierd door NWO. Vanaf 2021 is De Roest een van de Faces of Science, een samenwerking van NEMO en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Zij is lid van de Raad van Toezicht van het Nederlands Letterenfonds.

Teddy Tops is schrijver, programmamaker en intersectioneel feminist. Tops is artistiek leider van spoken word platform Mensen Zeggen Dingen en hoofd programma bij Wintertuin, en maakt programma’s, podcasts en teksten voor o.a. Lowlands, Paradiso, Theaterfestival Boulevard en TivoliVredenburg. Daarnaast is ze host, interviewer en presenteert ze verschillende programma's zoals Brainwash, Poetry International en verschillende talkshows.


foto's: Annelies Verhelst
foto Neske: Henk Wildschut